Winnice w Polsce to doskonały wybór dla koneserów wina. Można nie tylko kupić w nich doskonałej jakości polskie wino, ale także spędzić w nich dłuższy czas. Wino kupione w polskiej winnicy można podać z szeroką gamą przekąsek do wina. 

Winnice w Polsce

Ze względu na umiarkowany klimat panujący w Polsce, nie jest ona krajem przodującym w produkcji wina. Stąd też stosunkowo niewielka ilość winnic w Polsce, w porównaniu do takich krajów, jak Francja, Gruzja, Hiszpania czy Australia. W efekcie znalezienie polskiego wina na półce w supermarkecie nie należy do najłatwiejszych zadań. Wina wyprodukowane przez winnice w Polsce najłatwiej znaleźć w sklepach specjalizujących się w sprzedaży tych trunków.

Gdzie znajdują się winnice w Polsce?

Niektórzy wolą kupować wina bezpośrednio w winnicy. Taka wizyta często łączy się z degustacją, więc odwiedzając osobiście winnice w Polsce mamy większą szansę na znalezienie wina bardziej odpowiadającego naszym gustom. Z pewnością możemy liczyć także na profesjonalną pomoc przy wyborze idealnego wina. Winnice w Polsce, które najbardziej zasługują na uwagę prawdziwego smakosza to między innymi: Winnica Korol, Winnica Sandomierska, czy Stara Winna Góra. 

Wizyta w winnicy w Polsce

Winnice w Polsce funkcjonują przede wszystkim w południowej części kraju, ze względu na lepsze warunki pogodowe. Wśród nich przodują winnice z lubelszczyzny, ziemi lubuskiej czy rejonu Sandomierza. Wraz ze wzrostem popularności polskich win, winnice w Polsce zaczęły oferować coraz szerszą gamę usług dla swoich gości. Ich działalność łączy się z hotelem czy restauracją, a oprócz degustacji wina istnieje możliwość zwiedzenia winnicy czy organizacji biesiady winnej w winnicy. W związku z tym, wybierając winnice w Polsce jak cel weekendowego wyjazdu można spodziewać się doskonale spędzonego czasu i fantastycznych wspomnień, które odświeżyć może butelka wina z polskiej winnicy, otwarta na specjalną okazję.

Przekąski do wina

Do win kupionych w winnicach w Polsce pasuje wiele przekąsek, które wzbogacą i uzupełnią ich smak. Należy pamiętać o wyborze odpowiednim do rodzaju wina. Przykładowo, czerwone wino doskonale sprawdzi się w towarzystwie czerwonego mięsa, natomiast wino białe lepiej podać wraz z owocami morza. Przygotowując przekąski do wina [przeczytaj więcej o przekąskach także tutaj: https://naszewino.pl/przekaski-do-wina], należy pamiętać nie tylko o ich odpowiedniej ilości, ale też o przygotowaniu ich w sposób umożliwiający wygodną konsumpcję.

Przeczytaj również:  Deforestacja a wakacje w górach? Jak wylesienie wpływa na turystykę

Mięso i owoce morza

Wyroby mięsne o południowym rodowodzie doskonale uzupełniają smak przede wszystkim czerwonych win. Można tu wymienić fuet, chorizo czy salami. Także produkty polskie, takie jak kabanosy czy tradycyjna kiełbasa doskonale sprawdzą się jako przekąski do wina.

Z kolei do wina białego najlepiej sprawdzają się owoce morza. Jeżeli chodzi o przekąski, walory wina odpowiednio podkreślą smażone krewetki, kalmary czy paluszki krabowe. Kolejną opcją jest przygotowanie sushi. Ten japoński przysmak doskonale sprawdzi się w formie przekąski do wina. Dodatkową zaletą sushi jest to, że możemy je zamówić, jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie przekąsek do białego wina. 

Sery

Kolejną rzeczą, o której nie można zapomnieć, komponując deskę pełną przekąsek do wina, są sery. Tutaj indywidualne preferencje są kluczowe. Nie każdy lubi na przykład ser pleśniowy, uważany za doskonałą przekąskę do wina białego. Bogaty wybór serów na rynku pozwala jednak na dogodzenie każdym kubkom smakowym. Warto również pamiętać o kupieniu kilku rodzajów sera, gdy organizuje się degustację wina, tak aby mieć większą szansę na trafienie w gust swoich gości. 

Jakie inne przekąski do wina?

Oprócz mięsa i serów, istnieje wiele innych przysmaków sprawdzających się jako przekąski do wina. Ciekawy dodatek stanowią także różnego rodzaju orzechy, oliwki czarne lub zielone czy owoce. Warto pamiętać o świeżym pieczywie! Chrupiąca bagietka stanowi idealne uzupełnienie deski przekąsek do wina. Wypieki można urozmaicić z pomocą własnego wyrobu masła czosnkowego albo wysokiej jakości oliwy.