Wycieczka w góry oznacza dla większości miłośników wypraw wielogodzinne wyprawy. Z tego względu oprócz zapakowania odpowiednich akcesoriów do wspinaczki należy również pamiętać o innych istotnych kwestiach takich jak m.in. odpowiedni prowiant.
Prowiant na wycieczkę w góry – czym powinien się charakteryzować?
Istnieją pewne kryteria, które należy wziąć pod uwagę, przygotowując jedzenie w góry. Warto wybierać propozycje, które można z łatwością zabrać ze sobą w plecaku, jednocześnie nie tracąc na świeżości przez wiele godzin. Warto, aby przygotowane dania nie miały zbyt dużej objętości, dzięki czemu nie będą zajmowały mniej miejsca, co jest rozwiązaniem korzystnym ze względów praktycznych, a jednocześnie dostarczały dużej ilości energii, co jest niezwykle ważne dla turystów przemierzających długie szlaki. Inną istotną kwestią jest możliwość zjedzenia posiłku rękami. Dzięki temu można go spożyć w każdych warunkach i nie trzeba zawierać ze sobą sztućców i dodatkowych akcesoriów. Taki posiłek lub przekąska powinien również smakować, równie dobrze na zimno, co ugotowany.
Słone przekąski w góry – co warto zabrać?
Praktycznym rozwiązaniem dla osób preferujących słone przekąski będą kabanosy. Inną chętnie wybieraną propozycją, która idealnie sprawdzi się podczas wędrówki to standardowe przekąski takie, jak precle, czy paluszki, a także mieszanka słonych orzechów. Ciekawym rozwiązaniem są również wafle ryżowe oraz chipsy warzywne. Bardziej pożywną opcją są kanapki, które należy zapakować do pojemnika, aby pozostałe pyszne i świeże. Ciekawą alternatywą są tortillę. Mogą one bazować na ulubionym sosie, warzywach i ugotowanym kurczaku, tofu lub serze hallumi. Alternatywnym rozwiązaniem są springrollsy. Choć tradycyjny przepis bazuje na papierze ryżowym i warzywach takich, jak awokado, marchew, ogórek, czy papryka, składniki można samodzielnie dobierać według własnych potrzeb i upodobań. W przypadku wyjazdu w góry idealnie sprawdzi się wartościowe źródło białko, które nasyci i doda energii na dłużej. Jeśli jest taka możliwość, warto zabrać ze sobą charakterystyczny sos na bazie masła orzechowego, bulionu i sosu sojowego.
Słodkie propozycje dodające energii – najlepsze przekąski na wyprawę w góry
Dla zwolenników słodkich smaków również można znaleźć zdrowe, a zarazem dodające energii propozycje. Jedną z najlepszych możliwości są kulki mocy. Można kupić gotowy produkt lub samodzielnie przygotować pyszne przekąski. Wystarczy wybrać ulubione składniki w postaci suszonych owoców takich, jak daktyle, czy morele, a także preferowanych orzechów, pysznym dodatkiem będzie również sezam, nasiona chia lub wiórki kokosowe. Całość można obtoczyć w kakao lub dowolnej innej posypce. Idealnym rozwiązaniem są również batony proteinowe lub ulubione owoce. Na śniadanie idealnie sprawdzi się pożywna owsianka z dodatkiem nasion chia i orzechów.
Prowiant na wycieczkę w góry – co warto zabrać ze sobą na obiad?
Turyści, nawet jeśli mają dostęp do kuchni, przebywając na urlopie, starają się ograniczyć czas spędzony w kuchni i skupić się na planowaniu kolejnych szlaków. Z tego względu gotowanie rosołu, które może trwać nawet 3 godziny, co może okazać się niemożliwe. Z tego względu większość osób ogranicza się do gotowych zupek, urozmaicając je makaronem lub kaszą kuskus. Jednocześnie należy pamiętać, że dieta górska powinna dostarczać masę energii z uwagi na dużą ilość aktywności fizycznej. Praktyczną propozycją jest kupno gotowej mieszanki warzyw, dodanie do niej pożywnej kaszy i wysokiej jakości białka. W tym wypadku dobrze sprawdzi się tuńczyk, fasola, czy tofu. Nie należy również zapominać o odrobinie podstawowych przypraw, jakimi są sól oraz pieprz. Dzięki, którym przygotowywane jednogarnkowe danie może okazać się naprawdę smaczne.